Co jeść po zatruciu pokarmowym?

Zatrucie pokarmowe to przypadłość niezwykle dokuczliwa, którą trzeba niestety przeczekać. Aby nie zaostrzać objawów, należy wprowadzić na kilka dni restrykcyjną dietę.

Zatrucie pokarmowe objawia się biegunką i wymiotami. Choremu trudno cokolwiek przełknąć, ma mdłości i nie jest w stanie normalnie funkcjonować. Zaspokajanie głodu zwykłym pożywieniem, które je się na co dzień, nie jest najlepszym pomysłem. Na czas choroby należy bezwzględnie wprowadzić restrykcyjną dietę. Antybiotyki można zastosować wyłącznie w sytuacji, gdy biegunka nie ustępuje w ciągu kilku pierwszych dni.

 

Czy warto się głodzić?

W pierwszej fazie zatrucia zażywaj apteczne specyfiki dostępne bez recepty (jednym z najbardziej popularnych leków na zatrucie pokarmowe jest Smecta, ale warto też zastosować węgiel leczniczy lub Laremid). Jakkolwiek może Cię to zdziwić, to jednak prawdą jest, że głodzenie się w trakcie biegunki nic nie da. Nawet jeśli częstemu oddawaniu kału towarzyszą nudności i wymioty, to jednak trzeba jeść. W początkowym okresie zatrucia lekarze zalecają spożywać kleiki ryżowe. Później, jak już objawy złagodnieją, można pozwolić sobie na lekkostrawne dania. Zaleca się jeść od pięciu do siedmiu niskokalorycznych posiłków każdego dnia (z trzygodzinnymi przerwami).

Po częściowym ustąpieniu objawów możesz wprowadzić do swojego jadłospisu coś więcej. Osobom chorym na zatrucie pokarmowe oprócz kleików ryżowych zaleca się spożywać kasze kukurydziane z dodatkiem soli, suchary dietetyczne, czerstwą bułkę pszenną oraz chrupki kukurydziane. Po czterech dniach od zatrucia można spróbować gotowanych ziemniaków z niewielką ilością świeżego masła. Przepisy na lekkostrawne dania znajdziesz na stronie star5products PL

 

Jak zaradzić niedoborom?

Taka dieta, rzecz jasna, nie pokrywa w zupełności zapotrzebowania na wszystkie składniki odżywcze, dlatego w organizmie tworzą się niedobory. By nie doprowadzić do wyjałowienia flory bakteryjnej, zaleca się stopniowe i ostrożne wprowadzanie do diety kolejnych produktów spożywczych. Żołądka nie powinny zbytnio obciążać posmarowane masłem kanapki z pszennego pieczywa, a także nieduże ilości szynki drobiowej. Szóstego dnia po zatruciu można wreszcie pozwolić sobie na twarożek z miodem lub dżemem.

Dania mięsne i warzywne powinny być jak najbardziej rozdrobnione. Chude mięso z kurczaka najlepiej jeść w połączeniu z ryżem lub kaszą. Bardzo dobrze tolerowane przez żołądek w kilka dni po zatruciu są jajka na miękko.

 

Nie odwodnij się!

Przy częstych wymiotach i biegunce zachodzi ryzyko odwodnienia organizmu. Dlatego dużo pij (najlepiej wodę mineralną). Lecznicze działanie mają też herbatki ziołowe, zwłaszcza mięta. Ważne jednak, aby niczego nie słodzić: cukier w napojach fermentuje i sprzyja odwodnieniu.