Co powinno się znaleźć na weselnym stole?

Co powinno się znaleźć na weselnym stole?

Macie problem ze skomponowaniem weselnego menu? Zapoznajcie się z poniższymi wskazówkami, które ułatwią Wam to zadanie.

Zdawałoby się, że skomponowanie menu weselnego nie nastręcza wielu trudności. A jednak. Spory o to, co powinno się znaleźć na weselnym stole, są w gronie rodziny czymś naturalnym i zwyczajnym. Poniżej podpowiadamy, co warto uwzględnić przy układaniu jadłospisu.
 

Menu weselne

Menu weselne powinno być pożywne i syte. Jeśli organizujecie uroczystość w jakimś wynajmowanym na tę okoliczność lokalu, który cieszy się dobra renomą, zaufajcie szefowi kuchni. Warto oczywiście wcześniej skonsultować się z nim, aby uniknąć przykrych niespodzianek kulinarnych. Jeśli lokal jest naprawdę dobry, raczej się nie rozczarujecie. Na tego typu imprezach na ogół serwowane są dania znane i tradycyjne, a jeśli pojawiają się jakieś nietypowe specjały, stanowią one marginalną część menu. Można więc być spokojnym o dopasowanie jadłospisu do oczekiwań i preferencji gości weselnych.
 

Czy można zmienić menu?

Podczas wstępnych konsultacji z szefem kuchni możecie wpłynąć na ostateczną postać menu, modyfikując je: eliminując potrawy, których nie chcielibyście zobaczyć na stole, i dodając takie, na które chętnie byście się skusili. Wasze wytyczne z całą pewnością zostaną uwzględnione, jeśli tylko będą się mieścić w przyzwoitych granicach. Jeśli zamierzacie wprowadzić do jadłospisu jakieś osobliwości kulinarne, najpierw zapytajcie, czy szef kuchni poradzi sobie z ich przygotowaniem. Poza tym nie przesadzajcie z daniami rzadkimi, niespotykanymi raczej na polskich stołach – wśród gości znajdą się zapewne zarówno miłośnicy potraw nietuzinkowych, jak i tradycjonaliści gustujący w szablonowych daniach. Dlatego należy zachować odpowiednie proporcje.
 

Kiedy odbędzie się wesele?

Przy komponowaniu menu weselnego warto uwzględnić porę roku, w której odbędzie się wesele. Zimą, kiedy za oknem panuje chłód, goście zechcą zapewne rozgrzać się ciepłym rosołem; latem natomiast, w skwarny dzień, lepszą opcją będzie delikatny krem warzywny. Przy zbyt dużej temperaturze należy raczej unikać specjałów, które mogą się szybko roztopić.
 

Garść powyższych porad powinna się przydać przy planowaniu weselnego jadłospisu. Warto pamiętać o tym, że najważniejsze jest zadowolenie gości.