Domowa pizza z tuńczykiem

Domowa pizza z tuńczykiem

Zrobienie dobrej pizzy nie jest trudne. Cały sekret kryje się w cieście - wystarczy przepis, który zawsze się udaje, potrzebne też będą dodatki. Cała reszta to tak naprawdę kompozycja ulubionych składników.

Jeśli coś jest zbyt trudne, np. stworzenie dobrego sosu pomidorowego, bez wahania można użyć gotowego. Dzięki dobrze zrobionej pizzy zachwycisz wszystkich.

Tym, co różni domową pizzę od pizzy na dowóz, jest całkowita kontrola konsumenta nad świeżością i jakością składników, szczególnie ważna w przypadku pizzy z tuńczykiem – nieświeży tuńczyk może nam poważnie zaszkodzić.

 

Ciasto:

  • 250 g mąki,

  • 150 ml ciepłej wody,

  • 7 g drożdży suchych,

  • 1 łyżka oliwy z oliwek bądź dobrego oleju roślinnego,

  • 1/3 łyżeczki soli.

 

Dodatki:

  • sos pomidorowy,

  • 1 puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym,

  • mała cebula,

  • 1/2 czerwonej papryki,

  • oliwki zielone,

  • 50 g startego żółtego sera,

  • 10 listków świeżej bazylii,

  • oliwa z oliwek i ocet balsamiczny do podania.

 

Przepis:

Zaczynamy oczywiście od ciasta, które musi wyrastać przez półtorej godziny. Im wcześniej zaczniemy, tym lepiej.

Mąkę przesyp do dużej miski, do niej dodaj drożdże, oliwę, ciepłą wodę i szczyptę soli. Ciasto zacznij wyrabiać za pomocą łyżki, a dopiero kiedy stanie się bardziej zwarte, możesz użyć rąk. Wyrabiaj je aż do uzyskania sprężystej kuli.

Po wyrobieniu ciasta rozwałkowujemy je, formujemy kształt. Nie musi to być okrągła pizza, możemy uformować ją dowolnie, tak jak potrafimy. Smarujemy cały placek sosem i na to kładziemy nasze dodatki. W tym przypadku najważniejszy jest tuńczyk. Przed położeniem na cieście należy go odsączyć z oleju bądź sosu własnego. Jeśli tego nie zrobimy, wsiąknie on w ciasto, psując jego smak.

Pozostałe dodatki układamy według uznania. Oliwki można położyć w całości, a paprykę pokroić w drobną kostkę. Cebula natomiast najlepiej smakuje w dużych plastrach. Pizzę można podzielić na części i ułożyć na niej ulubione składniki każdego z domowników.

Włóż pizzę do nagrzanego do 225 stopni piekarnika i piecz 12 minut, aż ciasto zacznie się rumienić. Przed podaniem udekoruj je liśćmi bazylii, polej oliwą lub octem balsamicznym.

Tak podana pizza, zrobiona samodzielnie, stanowi doskonałą alternatywę dla pizzy na telefon.