Jak wprowadzić gluten do codziennej diety?

Jak wprowadzić gluten do codziennej diety?

Nie ma chyba osoby, która w ostatnim czasie nie słyszałaby o glutenie i niezwykle modnej diecie bezglutenowej. Gluten – co to jest i gdzie można go znaleźć? Czy faktycznie może powodować choroby? Jak wprowadzać gluten do jadłospisu dzieci? Sprawdzamy!

Gluten to nic innego jak białko występujące w pszenicy, życie, owsie i jęczmieniu. Dzięki jego obecności wyrabiane z tych zbóż ciasta mają lepką, kleistą konsystencję, więc łatwo je uformować. Gluten znaleźć można w pieczywie pszennym, żytnim i owsianym, mące pszennej, żytniej i jęczmiennej, kaszach, makaronach, pieczywie cukierniczym i chrupkim, bułkach, ciastach i ciastkach, a nawet w kawie zbożowej, piwie, napojach słodzonych słodem jęczmiennym czy produktach mlecznych z dodatkiem zbóż (1).

 

Gluten i możliwe choroby

W ostatnich latach coraz więcej osób skarży się na dolegliwości po spożyciu produktów zawierających gluten. Białko to wywołuje bowiem kilka chorób:

  • alergia na gluten – jedna z najczęstszych alergii pokarmowych, jej objawy zazwyczaj widoczne są na skórze, a zdecydowanie rzadsze są dolegliwości ze strony układu pokarmowego lub oddechowego, dzięki zastosowaniu diety jest uleczalna,
  • choroba Dühringa – ujawnia się najczęściej między 14. a 40. rokiem życia, nazywana niekiedy skórną odmianą celiakii, objawia się obecnością na skórze (najczęściej łokci, kolan, głowy lub tułowia) swędzących rumieni, pęcherzy i grudek,
  • nadwrażliwość na gluten – diagnozowana u osób, u których wykluczono alergię na gluten oraz celiakię, od alergii różni się tym, że u pacjenta – pomimo objawów skórnych – w normie pozostaje obecność przeciwciał IgE,
  • celiakia – nazywana również chorobą trzewną, jest nieuleczalna (można jedynie łagodzić jej przebieg), rozpoczyna się od uszkodzenia jelita cienkiego, które ma ograniczoną zdolność do wchłaniania substancji odżywczych, co prowadzi do ich pogłębiających się niedoborów (1).

 

Gluten w diecie niemowląt

W społeczeństwie w ostatnich latach narosło wiele mitów dotyczących glutenu. Niektórzy rodzice zastanawiają się więc, jak i kiedy wprowadzać gluten do diety dziecka albo czy w ogóle to robić. Na rynku znaleźć można bowiem coraz więcej popularnych wśród rodziców i chętnie zjadanych przez maluchy kaszek oznaczonych jako bezglutenowe. Tymczasem zgodnie z Zaleceniami Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci z 2014 roku, gluten jest jednym z normalnych i potrzebnych w diecie dziecka składników. Ważne, by gluten pojawił się w diecie dziecka niezbyt wcześnie (czyli nie przed ukończeniem 4. miesiąca życia) i niezbyt późno (przed ukończeniem 7. miesiąca życia). Można to robić stopniowo, kiedy dziecko jest jeszcze karmione piersią (2).

 

  1. Ścibor K, Ostrowska-Nawarycz L, Kopański Z. et al. Nietolerancja glutenu problemem zdrowotnym XXI wieku. Journal of Clinical Healthcare, 2015;1:18-22.
  2. Szajewska H, Socha P, Horvath A. et al. Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Standardy medyczne/Pediatria. 2014;11:331.