Kawa, herbata czy yerba mate – co najlepiej pić?

Kawa, herbata czy yerba mate – co najlepiej pić?

Kawa, herbata oraz yerba mate to trzy napoje, które chętnie pije się w każdym zakątku Ziemi, zwłaszcza rano. Skutecznie podnoszą ciśnienie i dodają sił witalnych.

Kawa – magia kofeiny

Kawę określa się mianem napoju życia. To napój sporządzany z palonych ziaren kawowca. Z małych i okrągłych ziaren robi się kawę robustę, a z dużych i owalnych - kawę arabicę. Napój ten zaczęto parzyć na przełomie trzynastego i czternastego stulecia; z czasem rozprzestrzenił się w Europie i Ameryce. Kawa zawiera kofeinę. Substancja ta dodaje sił witalnych, ale niestety wypłukuje magnez z organizmu.

 

Herbata – magia teiny

Herbatę określa się mianem najpopularniejszego napoju na Ziemi. To napój sporządzany z liści krzewu herbacianego. Ze sfermentowanych liści powstaje herbata czarna, z w połowie sfermentowanych - czerwona, a z niesfermentowanych - zielona. Herbatę po raz pierwszy zaparzono w dwudziestym ósmym stuleciu przed naszą erą. Liść herbaciany wpadł chińskiemu cesarzowi do gorącego kubka - i napar bardzo mu posmakował. Herbata zawiera teinę. Substancja ta dodaje sił witalnych, ale - podobnie jak kawa - wypłukuje magnez z organizmu.

 

Yerba mate – magia mateiny

Yerba mate to alternatywa dla herbaty oraz kawy. To napój sporządzany z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Wersja yerba mate elaborada nie zawiera dodatkowych gałązek, jest ostrzejsza w smaku, a wersja yerba mate despalada zawiera dodatkowe gałązki i jest łagodniejsza. Yerbę mate piły ludy tak zwanego Nowego Świata, a gdy Stary Świat do niego dotarł, zaczął rozprzestrzeniać trunek po Ziemi. Niekiedy mylnie utożsamia się go z herbatą lub nawet tak się go nazywa, ale w rzeczywistości yerba mate to zupełnie inny napój. Zawiera mateinę. Substancja ta dodaje sił witalnych, a przy tym nie wypłukuje magnezu z organizmu.

 

Kawa, herbata, yerba mate – podsumowanie

Kawa, herbata oraz yerba mate to pyszne napoje, zwłaszcza na gorąco. W bardzo dużych ilościach mogą jednak stać się trucizną, która do tego uzależnia. Dlatego pijmy je, ale z umiarem, aby zbytnio nie podnieść ciśnienia i nie wypłukać magnezu z organizmu. Niech picie tych napojów stanie się prawdziwą ucztą smaku i aromatu.