Kawiarnia z prawdziwego zdarzenia

Kawiarnia z prawdziwego zdarzenia

Prowadzenie własnej kawiarni może być dochodowym biznesem. O ile tylko zadba się o każdy detal.

Dla wielu osób pobudką do założenia własnego lokalu gastronomicznego jest chęć uwolnienia się od zawodowych obowiązków związanych z aktualną pracą, np. w korporacji. Prowadzenie restauracji, baru czy kawiarni wydaje się zajęciem mniej absorbującym niż na przykład realizowanie kolejnych zleceń w agencji marketingowej. Pozory jednak mylą. Jeśli chcesz otworzyć własną kawiarnię, musisz liczyć się z tym, że będziesz pracować jeszcze więcej.

Nie zniechęca Cię ta perspektywa? Pocieszeniem może być to, że prowadzenie własnego lokalu daje mnóstwo osobistej i zawodowej satysfakcji, a także jest zajęciem lukratywnym, jeśli tylko kawiarnia nie pozostawia niczego do życzenia. Dla wszystkich tych, którzy marzą o rozkręceniu własnego biznesu w tej branży, prezentujemy poniżej kilka przydatnych porad, które ułatwią rozpoczęcie tego wymagającego przedsięwzięcia.

 

Dobre miejsce kluczem do sukcesu

Wybór miejsca, w którym biznes będzie prosperował, jest pierwszą rzeczą, nad którą należy się zastanowić. Jeśli założysz kawiarnię na obrzeżach przedmieść, będzie Ci znacznie trudniej, niż gdy otworzysz biznes przy najbardziej ruchliwej ulicy w mieście. Atrakcyjne miejsca na ogół dużo kosztują, ale warto zainwestować na początku większą kwotę – koszty z czasem się zwrócą. Nim zdecydujesz się na określoną lokalizację, przeprowadź na własną rękę „badanie rynku”. Bez obaw: nie zamierzamy namawiać Cię do jakichś absorbujących i czasochłonnych zajęć związanych z wykorzystywaniem baz danych itp. Po prostu przejdź się kilka razy wzdłuż ulicy, którą sobie upatrzyłeś, zobacz, ilu ludzi tamtędy chodzi, czy w pobliżu są jakieś konkurencyjne lokale, które mogłyby odebrać Ci klientów. Są to pytania, które trzeba sobie postawić już na samym początku.

 

Wykwalifikowany personel

W dalszej kolejności należy zadbać o personel. W branży gastronomicznej trudno o wykwalifikowanych pracowników, którzy chcieliby pracować w lokalu przez dłuższy czas. Na ogół tego typu pracę podejmują osoby uczące się, które po ukończeniu studiów mogą po prostu zrezygnować z dalszej współpracy i zostawić Cię na lodzie. Dlatego od samego początku staraj się zatrudniać ludzi, co do których będziesz mieć pewność. I przygotuj plan awaryjny na wszelki wypadek.

 

Otworzenie własnej kawiarni wiąże się z szeregiem różnych formalności, ale nie będziemy się tu o nich rozpisywać – potrzebne informacje bardzo łatwo znajdziesz na innych stronach internetowych. Tutaj zasygnalizujemy jeszcze tylko, że aby kawiarnia przyciągała klientów, powinna serwować naprawdę dobrą kawę i mieć w ofercie smaczne wypieki. W menu koniecznie powinny się znaleźć różne rodzaje kawy: espresso, cappuccino, Black Latte (sprawdź: https://product-port.com/pl/black-latte-opinie-cena-apteka/), americano... Im bardziej zróżnicowana oferta, tym lepiej. Z tak urządzoną kawiarnią możesz liczyć na sukces.