Mole spożywcze w kuchni – jak się ich pozbyć?

Mole spożywcze w kuchni – jak się ich pozbyć?

Nieświadomie przynosimy je do domu najczęściej z zakupami. Mogą też przedostać się do nas od sąsiada. Mole spożywcze lęgną się przeważnie w produktach suchych, takich jak kasze, makarony, ryż, mąka, suszone owoce czy przyprawy. Wytwarzają niebezpieczne dla zdrowia człowieka toksyny.

Mole spożywcze – gdzie się kryją?

Oprócz moli ubraniowych w naszych mieszkaniach żerują także mole spożywcze. Najbardziej lubią suchą żywność, tj. mąki, makarony, produkty w proszku, suszone warzywa i owoce, słodycze, orzechy, przyprawy itd. Lęgną się w półkach i szafkach, w których przechowujemy takie produkty i nie liczmy na to, że przesypywanie żywności do plastikowych pojemników cokolwiek da – mole spożywcze wgryzą się z łatwością nawet w plastik.

 

Zapachy odstraszające mole

Najwięcej szkód wyrządzają pod postacią larw. Wówczas pożerają produkty i zanieczyszczają je toksycznymi substancjami, pozostawiając na nich między innymi swoje odchody. Jeśli zauważymy w kuchennych szafkach obecność moli, to całe jedzenie, do którego mogły się dostać, należy wyrzucić. Wnętrza półek powinniśmy dokładnie wymyć ciepłą wodą z mydłem lub detergentem i pozostawić do wyschnięcia. Następnie obowiązkowo umieścić w oblężonym miejscu coś, czego mole spożywcze nie lubią. Takich odstraszaczy jest na szczęście pod dostatkiem. Przegoni je na przykład zapach octu, którym możemy przemyć szafki. Podobnie zareagują na olejek cytrusowy czy eukaliptusowy oraz na zapach lawendy, wanilii, goździków i mięty. Regały można skropić olejkami eterycznymi lub włożyć do środka napar (na przykład z kwiatów lawendy lub miętowy) i pozostawić do wystygnięcia. Nie zaszkodzi też zastosować kilka środków naraz.

Skuteczne są również sklepowe specyfiki przeznaczone do walki z molami spożywczymi. Ponieważ produkuje się je z nietoksycznych substancji, nie zagrażają żywności i można ich z powodzeniem użyć w kuchni.

 

Czy inwazji moli można zapobiec?

Niestety nawet sterylna czystość nie ochroni naszych domów przed tego rodzaju szkodnikami. W kuchni może być więc bardzo czysto, a mimo to mole się do niej „wprowadzą” i zaczną rozmnażać, przyniesione przez nas ze sklepu lub wpuszczone przez okno z sąsiedniego domu. Niemniej dbanie o higienę i częste przeglądanie produktów żywieniowych, zwłaszcza suchych zapasów, to dobre nawyki, mogące utrudnić molom rozprzestrzenianie się. Ponadto warto kupić szklane pojemniki na żywność. Przez szkło żaden mól się nie przedostanie. Na lato rozważmy także założenie w oknie moskitiery. Do środka nie dostaną się nie tylko mole, ale też inne szkodniki.